Melanotaenia maylandi

Allen, 1982

 

Melanotaenia maylandi - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

De volwassen mannetjes van Melanotaenia maylandi zijn over het algemeen olijfgroen of bruin op de rug en zilverachtig wit op de onderste helft. Het bovenste deel van de achterkant en de flanken tonen vaak blauwe of paarse tinten en er loopt een aantal smalle oranje lijnen over de flanken tussen elke horizontale rij schubben. Er loopt ook een vage middenstreep die loopt van de bovenste hoek van het kieuwdeksel tot het midden van de aanzet van de staartvin, vaak bestaan deze uit grote vlekken. De vinnen zijn doorschijnend licht blauwgrijs met uitzondering van een gele anaalvin. Mannen zijn feller gekleurd, groter en hoger dan vrouwen. Ze kunnen een maximale grootte bereiken van 10 cm.

 

Verspreiding en leefgebied

Tot dusver is de Melanotaenia maylandi alleen gevangen in een kleine kreek, ongeveer 2 kilometer stroomopwaarts van Danau Bira (Lake Holmes) aan het einde van het Mamberamo-systeem in West-Papoea.

 

Opmerkingen

Deze soort werd door Heiko Bleher en Gerald Allen ontdekt tijdens een bezoek aan West-Papoea in 1982. De soort is vernoemd ter ere van Hans Mayland, een bekende Duitse schrijver, fotograaf en aquariaan. Er werden geen levende exempleren gevangen voor de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1983). Melanotaenia maylandi, a new species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from New Guinea. Revue française d'Aquariologie 10 (3): 83-86.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur: Adrian R. Tappin

Vertaling: J. de Lange