Pseudomugil majusculus

Ivantsoff en Allen, 1984


Soortbeschrijving

Pseudomugil majusculus heeft een matig samengedrukt en langwerpig lichaam dat gewoonlijk niet groter wordt dan 5 cm. De kleur van het lichaam is voornamelijk bleekgeel met fijne donkere randjes aan de schubben. Er loopt een horizontale rij van ongeveer 10 langwerpige witte vlekken over het midden van de zijde van de vis. De onderste rand van de borst is geel en de anaalvin en de tweede rugvin hebben witte randen. Volwassen mannetjes hebben een enigszins grotere eerste rugvin dan vrouwtjes (soms met een kort lintvormig verlengstukje). Pseudomugil majusculus lijkt enigszins op Pseudomugil signifer.

 

Verspreiding en leefgebied

Pseudomugil majusculus is voor het eerst verzameld in 1979 door Bruce Collette, een Amerikaanse ichthyoloog, uit brak water aan de noordelijke kust van Nieuw-Guinea, in de buurt van Cape Ward Hunt, bij benadering 190 kilometer noordoostelijk van Port Moresby. De vissen zijn ook verzameld uit zoetwaterstroompjes op Tagula (Sudest) Island en in the Louisiade-archipel. Tagula-Island ligt ongeveer 280 kilometer zuidoostelijk van Papoea-Nieuw-Guinea. Het is het grootste eiland van de hele eilandengroep, met een oppervlakte van 800 km2. De visjes zijn waarschijnlijk zouttolerant en leven in een grote variatie van natuurlijke leefgebieden, inclusief mangrovemoerassen, riviermondingen en zoetwaterstromen.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren zijn in juni 1993 verzameld door Ernie Frei op Tagula-Island, maar ze zijn momenteel zeldzaam (of helemaal niet aanwezig) in de aquariumhobby. Het visje is “Majusculus” (Latijn) genoemd, dat zoiets betekent als “iets groter”, hetgeen inhoudt dat deze soort iets groter wordt dan andere Pseudomugil-soorten.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papoea Nieuw-Guinea.

- Allen G. R. (1995) Rainbowfishes in Nature and in the Aquarium. (Tetra-Verlag: Duitsland.)

- Ivantsoff, W. en G. R. Allen (1984) Two new species of Pseudomugil (Pisces: Melanotaeniidae) from Irian Jaya and New Guinea. Australian Zoologist 21: 479-489.

- Ivantsoff, W. (1999) Order Atheriniformes. Pseudomugilidae. Blue eyes. p. 2109-2112. In K.E. Carpenter and V.H. Niem (eds.) FAO species identification guide for fishery purposes. The living marine resources of the Western Central Pacific. Volume 4. Bony fishes part 2 (Mugilidae to Carangidae). FAO, Rome.

- Saeed B., W. Ivantsoff, en G. R. Allen (1989). Taxonomic revision of the family Pseudomugilidae (Order Atheriniformes). Australian Journal of Marine and Freshwater Research 40: 719-787.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian Tappin
Vertaling: Bert Evers