Chilatherina bleheri

Allen, 1985


Chilatherina bleheri - © Foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

Chilatherina bleheri is een zeer aantrekkelijke regenboogvis. Ze hebben doorgaans een zilverachtige of groenige lichaamskleur op de achterhelft van de bovenkant, naar achteren toe vervagend naar pasteltinten geel of rood. De schubben op de voorste helft van het lichaam, vooral die in de buurt van de rugvin, hebben brede geelgroene randen; de eerste rugvin is houtskool grijs; de tweede rugvin grijs doorweven met rood; staart- en anaalvinnen rood; buikvinnen roodachtig aan voorzijde met het restant wit of doorschijnend; borstvinnen doorschijnend. De onderste helft van het lichaam is wit met een serie flauwe verticale donkere markeringen. Vrouwen missen de levendige rode tinten en zijn hoofdzakelijk zilverachtig of blauw-blauwachtig verlopend tot grijs of groenig-bruin. Mannen tonen een heldere geeloranje streep in het midden van het voorhoofd tijdens het paaien. Mannen halen een maximale maat van 12 cm, terwijl vrouwen doorgaans onder de 10 cm blijven.

Chilatherina bleheri zijn voornamelijk carnivoor, zich voedend met een breed scala aan land- en waterinsecten, insectlarven en kleine water schaaldieren. Algen en in het water gekomen stuifmeel en pollen worden ook gegeten.

 

Verspreiding en leefgebied

Chilatherina bleheri is verzameld van de begroeide kustlijn en toelopende stromen van Holmes meer (Danau Bira) gelegen in de Mamberano regio van West Papua. Holmes meer is samengesteld uit drie onderling verbonden meren gelegen op een hoogte van ongeveer 430 meter boven zeeniveau en gelegen in de uitlopers van het Wees gebergte, ongeveer 290 kilometer ten westen van Jayapura, de hoofdstad van West Papua. De meren liggen binnen een radius van 6 à 7 kilometer van het hoofdmeer, met een lengte van ongeveer vier en een halve kilometer en een maximale breedte van ongeveer 2 kilometer. De meren komen uit in een kleine stroom, die uitloopt in de Mamberamo rivier op een punt ongeveer 15 kilometer direct naar het noorden. Het meer en de omringende kreken worden bewoond door 11 soorten vissen, waaronder één andere regenboogvis, Melanotaenia maylandi.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren van deze soort werden aanvankelijk verzameld door Gerald Allen en Heiko Bleher in 1982. Toen ze voor het eerst werden gevangen werd gedacht dat het om een andere kleurvariant van Chilatherina fasciata ging. De twee soorten verschillen hoofdzakelijk in de maat van de schubben en de mannelijke kleuring. Chilatherina bleheri hebben kleinere schubben.

Echter, in 1985 werden ze door Gerald R Allen als een nieuwe soort beschreven en vernoemd ter ere van Heiko Bleher, een zeer bekende visverzamelaar.

 

Literatuur

- Allen G. R. (1985). Three New Rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya and Papua New Guinea. Revue Française d'Aquariologie 12 (2): 53-62.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Jan Altink