Chilatherina lorentzi

Weber, 1908

 

Chilatherina lorentzi [Sermowai River] - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Chilatherina lorentzi heeft een overwegend blauwe lichaamskleur overgaand naar zilverachtig-blauw naar de buikzijde en met een brede donkerblauwe midlaterale streep, met heldere tot geelachtige vinnen. Ze kunnen een lengte van ongeveer 12 cm halen bij een lichaamshoogte van om en nabij 3 tot 4 cm.

 

Verspreiding en leefgebied

Chilaterina lorentzi zijn alleen bekend van de Sermowai River en Tawarin River aan de noordkust van West-Papoea, en van de Puive Creek, een zijrivier van de Pual River, nabij Vanimo, Papoea-Nieuw-Guinea. Ze werden in 1979 verzameld uit een langzaam stromende rivier die werd omzoomd door dicht regenwoud. De bodem was volledig bedekt met bladafval. De vissen hielden zich op in de diepere delen van de stroom in de nabijheid van waterplanten en afval. De temperatuur was 28 °C met een pH van 7,8.

 

Opmerkingen

Deze soort is nauwelijks bekend en levende exemplaren zijn nooit verzameld voor de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Weber, M. (1907). Süsswasserfische von Neu-Guinea ein Beitrag zur Frage nach dem früheren Zusammenhang von Neu-Guinea und Australien. In: Nova Guinea. Résultats de l'expédition scientifique Néerlandaise à la Nouvelle-Guinée. Süsswasserfische Neu-Guinea 201-267.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Jan Altink