Glossolepis leggetti

Allen en Renyaan, 1998

Glossolepis legetti

Soortbeschrijving

Glossolepis leggetti mannen hebben een groen reflecterende kleur op hun rug, dof oranje tot wittig op de borst en de onderkant van de flank. Een vage blauwe band over het midden van het lichaam, de kleuring is het meest intens aan de achterzijde en wordt direct omzoomd door een dunne lijn licht metalic blauw. De flanken hebben verspreide donker blauwe vlekken of dunne strepen. De vinnen zijn over het algemeen doorzichtig, hoewel de rug en anaalvinnen een blauwe glas kunnen vertonen, dan vooral bij volwassen mannen. Vrouwen zijn gelijk gekleurd, zij het met een dunnere vage blauwe band over het midden van het lichaam en met aanzienlijk minder donkere vlekken of kleine strepen op hun flanken. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van 10 centimeter, maar worden doorngaans niet groter dan 8 centimeter standaardlengte.

 

Verspreiding en leefomgeving

Aleen bekend in de Wapoga Rivieren systeem van Noord West Papua. Ze zijn gevonden in relatief helder water, rustige gedeeltes van de Tiawiwa River, een grote zijrivier van de Wapoga, in de buurt van het Siewa vliegveld. Ze werden samen met de Chilatherina alleni en Melanotaenia rubripinnis in de Tiawiwa River, maar in tegenstelling tot deze soorten die vaak in overvloed voorkomen in ondiepe, relatief snelle delen, geven ze de voorkeur aan diepere stukken, met minimale stroming.

 

Opmerkingen

Glossolepis leggetti heeft zijn naam gekregen als eerbetaan aan Ray Legget uit Brisbane, Queensland, als erkenning voor zijn bijdrage in de kennis over de zoetwater vissen in de regio Australië en Nieuw Guinea. Deze soort wordt op dit moment in de aquariumhobby niet gehouden.


Literatuur

Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1998). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya, Indonesia.Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 3(2): 69-80.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange