Glossolepis ramuensis

Allen, 1985


Glossolepis ramuensis - Foto © Neil Armstrong

 

 

Soortbeschrijving

Mannen hebben een groenachtig-bruine tot paarsachtige rug en wit tot mauve (paarsachtig roze) op de onderkant. Er lopen verscheidene dunne oranje horizontale lijnen op de flanken; die op het midden onder en boven de zijlijn zijn het meest kleurrijk. Volwassen mannen zijn doorgaans veel groter en hebben een hoger lichaam dan de vrouwen en hebben een hogere rugvin, die de tweede rugvin overlapt als hij niet omhoog staat.

 

Verspreiding en leefgebied

Komt alleen voor in de Ramu Vallei en zijrivieren van de Gogol Rivier nabij Madang, Papua Nieuw Guinea. Glossolepis ramuensis kunnen worden gevonden in kleine zoetwater beekjes die door het regenwoud stromen. De beekjes hebben doorgaans helder water, een grind bodem en heel weinig waterplanten. Temperatuur en pH lopen van 26~29° Celsius en een pH van 7.4~7.9. Ze worden soms samen gevonden met Chilatherina campsi en Melanotaenia affinis. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo'n 10 centimeter, maar blijven vaak onder de 8 centimeter. 

 

Opmerkingen

Alhoewel in 1983 ontdekt, werden er tot 1988 geen levende exemplaren gevangen voor de aquariumhobby. Hun lichaamsbouw lijkt meer op de Chilatherina soorden dan op de Glossolepis.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange