Kiunga ballochi

Allen, 1983
Kiunga-blauwoog

 

Kiunga ballochi - photo© Mark Allen

 

Soortbeschrijving

Kiunga ballochi heeft een overwegend transparante lichaamskleur met een zilverkleurige buik en kieuwdeksel (operculum). De schubben zijn dun omlijnd met peperkleurige melanoforen (cellen met melanine of ander zwart pigment). De middenlijn, de rand van de staartwortel en de basis van de rug-, staart- en anaalvin hebben dichte concentraties van deze cellen. De rugvinstralen zijn doorschijnend geel. De tweede rugvin, de staartvin en de anale vin hebben duidelijk zwarte randen en iets minder duidelijke gele banden. De overige delen van deze vinnen zijn transparant, behalve de rug- en anaalvin, die nog dunne gele stroken hebben. De voorste helft van de anaalvin heeft voornamelijk gele huidmembranen. De borstvinnen zijn transparant. Alle vinnen met zachte vinstralen zijn vaag omlijnd met zwart. De vissen hebben voor een blauwoogje een matig diep lichaam. De maximale grootte is ongeveer 3 cm standaardlengte (SL; gemeten van de kop tot het begin van de staart).

 

Verspreiding en leefgebied

Kiunga ballochi werd voor het eerst verzameld in 1982 door Gerald Allen en John Paska uit kleine zijstromen van de Ok Smak River, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Kiunga langs de Tabubil Road, Papoea-Nieuw-Guinea. De vissen werden gevonden in diverse kleine ondiepe zijstroompjes in dicht regenwoud met zo hier en daar open plaatsen waar de zon kon doordringen. Een watertemperatuur van 24-25 graden Celsius en een pH van 7,8 werd ter plaatse gemeten. Het is onbekend hoe ver hun leefgebied hier uitstrekt. Pseudomugil novaeguineae werd ook op deze locatie gevangen.

 

Opmerkingen

Kiunga ballochi werd vernoemd naar Dr. David Balloch, een bioloog bij de Ok Tedi Mining Company. Enkele levende exemplaren werden door Barry Crockford naar Australië gebracht, maar deze werden alle vernietigd door een brand in het huis in februari 1983. Heiko Bleher bracht een bezoek aan dit gebied in 1993, maar ondanks gedegen onderzoek in 37 stromen langs de gehele weg vond hij geen enkel exemplaar. In 2007 echter vonden Mark Allen en Philip Atio weer exemplaren van deze soort.

 

Literatuur

- Allen G.R. (1983) Kiunga ballochi, a new genus and species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea. Tropical Fish Hobby 32 (2): 72-77.
- Allen G.R., A.W. Storey and M. Yarrao (2008) Freshwater Fishes of the Fly River, Papua New Guinea. Ok Tedi Mining, Tabubil, PNG.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Hans Booij