Kiunga bleheri

Allen, 1983
Blehers blauwoogje

 

Kiunga bleheri - photo© Mark Allen

 

Soortbeschrijving

Gerald Allen beschreef deze soort in 2004. Op het eerste gezicht lijkt de soort op Kiunga ballochi, die in hetzelfde gebied voorkomt bij Kiunga, op Papoea-Nieuw-Guinea. Er zijn echter ook duidelijke, morfologische verschillen. De soort verschilt van Kiunga ballochi op basis van de veel kortere tweede rug- en anaalvin. Verder zijn er duidelijke verschillen in het aantal vinstralen in de tweede rugvin, 6 tegen 5 dwarse schubbenrijen op het lichaam, en meestal is het grootste deel van de vinstralen van de tweede rugvin en de anale vin niet vertakt. De lichaamskleur is gewoonlijk semi-transparant waarbij de tweede rugvin op het buitenste gedeelte vaag gelig kleurt en een onregelmatige zwarte rand heeft. De maximale grootte bedraagt ongeveer 2,8 cm.

 

Verspreiding en leefgebied

Kiunga bleheri is momenteel alleen bekend van een paar kleine kreken die doorkruist worden door de Kiunga-Konkonda Road, ongeveer 10-12 km ten westen van Kiunga, in het Fly Riversysteem. Ze werden voor het eerst verzameld door Heiko Bleher in 1991 uit Tare Creek, ongeveer 12 kilometer ten noorden van Kiunga langs Konkonda Road. Helaas zijn bij die gelegenheid de levende exemplaren verloren gegaan door de luchtvaartmaatschappij. Bij een tweede poging in 1993 ving hij slechts drie exemplaren, die zich helaas niet voortplantten. In 2003 wist hij een groter aantal in dezelfde stroom te vangen en deze vissen werden met succes naar Europa getransporteerd. Er werden in hetzelfde jaar nog extra exemplaren verzameld en zo zijn ze nu beschikbaar in de aquariumhobby. De vissen werden gevangen in heldere, ondiepe regenwoudstromen. Waterwaarden in 2003 waren: een pH van 5,9; een geleidbaarheid van 29 mS/cm en een temperatuur van 27 graden Celsius. De volledige omvang van hun verspreidingsgebied is onbekend.

 

Opmerkingen

Deze soort werd ook verzameld door Charles Nishihira in 1994 tijdens het zoeken naar Kiunga ballochi. Ook in 2007 werd de soort weer gevangen door Mark Allen en Philip Atio.

 

Literatuur

- Allen G.R. (2004) Kiunga bleheri, a new Blue-Eye (Pisces: Pseudomugilidae) from fresh waters of Papua New Guinea, aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 8 (2): 79-85.
- Allen G.R., A.W. Storey and M. Yarrao (2008) Freshwater Fishes of the Fly River, Papua New Guinea. Ok Tedi Mining, Tabubil, PNG.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Hans Booij