Een afzetmop voor eieren maken

 

Regenboogvissen zetten hun eieren af in fijnbladige planten of mos. De eieren hebben een kleverig draadje dat blijft plakken aan de dunne blaadjes. Nu is het nogal lastig om eieren te zoeken in de planten die je in je aquarium hebt staan. Daar heeft men in het verleden iets handigs op verzonnen, nl. de afzetmop (of kortweg 'mop'). De vissen zien de mop blijkbaar als een handig afzetsubstraat, want er wordt altijd veelvuldig gebruik van gemaakt. Het zoeken van eieren wordt dan ook een stuk makkelijker. Je neemt gewoon de mop uit het aquarium en plaatst die in zijn geheel in een kweekbak of je zoekt met de hand de eieren uit de mop. Hoe maak je nu eenvoudig een afzetmop?

 

Allereerst koop je een bol wol. De kleur wol schijnt niet altijd even belangrijk te zijn, maar het is handig om het bij donkere kleuren te houden, zodat de eieren gemakkelijk gevonden kunnen worden. In dit geval probeer ik eens wol met meerdere kleuren. De dikte van de draad kun je ook nog kiezen. Veel maakt het voor de vissen niet uit.

 

Als de wol gekozen is, dan neem je een boek. De hoogte van het boek vergelijk je met de waterhoogte in het aquarium. Als je de draden van de mop op de grond wilt laten hangen, neem je dus een hoger boek. Wil je een korte mop maken (sommige soorten zetten alleen eieren af aan de bovenkant van de mop), dan neem je een lager boek. Een gebonden boek, waarbij het omslag iets over de bladzijden heensteekt, maakt het makkelijker om later de draadjes aan één kant door te knippen.

Ook neem je een stuk piepschuim, waar je een stukje van afsnijdt. Dat gaat dienst doen als het drijfvermogen van de mop.

 

Dan is het tijd om de bol wol om het boek heen te winden. Niet te strak windingen maken, want dat is wat lastiger knippen straks. Je kunt een willekeurige hoeveelheid windingen maken. In dit geval heb ik er 100 gemaakt, waardoor je een wat dikkere mop krijgt. Voor heel kleine visjes is dat niet altijd slim, omdat ze zich er ook in vast kunnen zwemmen.

 

Nu kun je de draadjes aan ÉÉN kant doorknippen.

 

Met een draadje knoop je de mop precies in het midden vast. Met dit draadje maak je ook het stukje piepschuim vast.

 

Zo heb je dan op eenvoudige wijze een afzetmop gemaakt.

 

Je kunt de mop overigens nog niet meteen gebruiken. Het is aan te raden om de mop eerst een aantal keren met flink heet water uit te spoelen. Geeft de wol kleur af, dan kun je hem nog niet gebruiken. Gewoon blijven spoelen totdat er geen kleur van de wol meer af komt. Dit kan overigens best wel een paar dagen duren. Ik leg ze meestal in een emmertje met heel heet water en ververs dat regelmatig. Ik heb echter ook wel meegemaakt dat ik een mop had die 2 maanden later nog kleur afgaf. Die heb ik daarop maar weggegooid. Het is dus wel zaak om wol te nemen die kleurecht is.

Veel succes met het maken van de mop!

 

Auteur: Hans Booij