Melanotaenia arfakensis

Allen, 1990

 

Melanotaenia arfakensis - © foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia arfakensis heeft een paarsachtige grondkleur met zilverkleurige reflecties. Er loopt een blauwachtige midlaterale band van een schub breed en een smalle geel-oranje streep tussen elke horizontale rij schubben aan de zijkanten van het lichaam. De vinnen zijn doorschijnend met blauwe tot paarse schakeringen. De tweede rugvin heeft een zwarte band met een smalle witte streep op de uiteinden. In de staartvin zijn de bovenste en onderste vinstralen zwart. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 10 centimeter, maar vrouwtjes zijn meestal niet langer dan 8 cm. De mannen zijn feller gekleurd, groter en hoger gebouwd dan de vrouwen.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia arfakensis werd in 1989 voor het eerst gevangen door Gerald Allen in de Prafi River, ongeveer 20-30 km ten westen van Manokwari, West-Papoea. Dit gebied wordt aan de westzijde begrensd het Arfak-gebergte. De bergen zijn een stroomgebied voor verschillende rivieren. Er is een rijke verscheidenheid aan planten en dierlijk leven, waaronder boomkangoeroes, buideldassen en koeskoes. Het Arfak-gebied is historisch en wetenschappelijk belangrijk aangezien dit het eerste gebied is van de uitgebreide, zoölogische expeditie naar West-Papoea, geleid door d'Albertis en Beccari in 1872-1873.

Melanotaenia arfakensis bewoont stroompjes en kan voornamelijk gevonden worden rond onderwater liggende vegetatie, boomstronken en in kleine zijriviertjes, maar de vis komt ook voor in moerassen en lagunes. Hun natuurlijke omgeving is onderhavig aan seizoenschommelingen.

 

Opmerkingen

Door Heiko Bleher is in 1990 een aantal levende exemplaren gevangen. De vissen zijn daarop nagekweekt en de nakomelingen zijn verkrijgbaar in de internationale aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1990). Les poissons arc-en-ciel (Melanotaeniidae) de la Péninsule de Vogelkop, Irian Jaya, avec description de trois nouvelles espèces. Revue française d'Aquariologie 16(4): 101-112.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange