Melanotaenia gracilis

Allen, 1978

 

Melanotaenia gracilis [Drysdale River] - © foto: Gunther Schmida

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia gracilis werd voor het eerst ontdekt in 1975 door Barry Hutchins van het Western Australian Museum. De soort heeft een iets slanker lichaam dan de meeste andere regenboogvissen en het lichaam is zijdelings samengedrukt. De onderste helft van het lichaam vertoont een helder iriserend lavendel. De vinnen zijn doorzichtig of lichtroze met een heldere rode rand op de rug- en anaalvinnen. Bovendien zijn er rode punten op de uiteinden van de staartvin. De vis is nauwverwant aan Melanotaenia nigrans. Blijkbaar hebben de soorten zich ontwikkeld uit een gemeenschappelijke voorouder. De middenstreep van Melanotaenia gracilis is niet zo duidelijk als die van Melanotaenia nigrans. Oudere mannetjes zijn meestal veel groter en hoger dan vrouwen. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 10 cm, maar blijven meestal kleiner dan 8 cm.

 

Drysdale River - © foto: Gunther Schmida

 

Verspreiding en leefgebied

De totale verspreiding van Melanotaenia gracilis is zeer beperkt. Er is alleen bekend dat ze voorkomen in de stroomgebieden van King Edward River en Drysdale River. De meeste vangsten hebben plaatsgevonden in de Drysdale River. Ze zijn verzameld uit Carson River en Morgan River (zijrivieren van de King Edward River), ongeveer 140 km ten westen ten noordwesten van Wyndham in de Kimberley-regio in het noorden van West-Australië. Ze zijn alleen verzameld op twee locaties in de zijrivier Carson River en op een enkele locatie in de zijrivier Morgan River. Op deze plek kwamen ze echter zeer overvloedig voor (256 gevangen exemplaren). Ze schoolden samen rond waterplanten, omgevallen boomstammen en takken in helder, traagstromende beekjes in de zijrivieren.

 

Carson River - © foto: Bruce Hansen

 

De Carson River (155 km) is een belangrijke zijrivier van de King Edward River. De volgende kreken en rivieren stromen naar de Carson River: Morgan River, Laurie Creek, Swider Creek en Pronga-Marie Creek. De Morgan River (103 km) fuseert met de Carson River. De Morgan River stroomt door Wollangooyoo Pool op weg naar de samenvoeging met de Carson River. De volgende kreken monden uit in de Morgan Rivier: Palmoondoora Creek, Loonjool Creek, Gnamoongie Creek, Pangoor Creek en Changoola Creek.

 

King Edward River [waterplanten] - © foto: Bruce Hansen

 

Opmerkingen

De eerste levende exemplaren die succesvol hun weg vonden naar de aquariumhobby werden in 1986 gevangen door Ray Leggett en Graham Heidke. Sindsdien zijn er talloze vangsten geweest en heeft de vis zich redelijk goed gevestigd in de hobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1978). The rainbowfishes of northwestern Australia (family Melanotaeniidae). Tropical Fish Hobbyist 26 (10): 91-102.

- Allen, G.R. 1989 Freshwater fishes of Australia. T.F.H. Publications, Inc., Neptune City, New Jersey.

- David Morgan, Dolores Cheinmora Agnes Charles, Pansy Nulgit and Kimberley Language Resource Centre (2006). Fishes of the King Edward and Carson Rivers with their Belaa and Ngarinyin names. Land and Water Australia Project No. UMU22.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange