Melanotaenia irianjaya

Allen, 1985

 

Melanotaenia irianjaya - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

De lichaamskleur van Melanotaenia irianjaya is enigszins paars met zilverachtige reflecties. De vis heeft een brede, blauwachtige middenstreep, die het meest prominent is op de achterste helft van het lichaam. De rug- en anaalvinnen zijn roodachtig met smalle witte randjes. De staartvin is roodachtig en heeft opvallende zwarte randjes. Deze soort is afwijkend doordat de middelste vinstralen van de rug- en anaalvin langer zijn dan de andere stralen, een eigenschap die over het algemeen wordt geassocieerd met het geslacht Glossolepis.

Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 12 cm, de vrouwtjes zijn meestal kleiner dan 10 cm. In tegenstelling tot de meeste regenboogvissen hebben mannetjes van deze soort niet de uitgesproken verlenging van de achterste rug- en anaalvinstralen. Mannen zijn feller gekleurd, groter en hoger dan vrouwen.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia irianjaya werd in 1982 verzameld door Gerald Allen en Heiko Bleher. De soort wordt voornamelijk gevonden in de riviersystemen die afwateren in Bintuni Bay in West-Papoea. Ook wordt de vis gevonden op het Bomberai-schiereiland, direct ten zuiden van Vogelkop tegenover Bintuni Bay. Het leefgebied bestaat uit regenwoudstromen, variërend van licht troebel en traagstromend over vlak terrein, tot helder, matig snelstromend door heuvels. De temperatuur varieert van 27-28 °C met een pH-waarde van 7,3 tot 7,8. De vissen worden aangetroffen in gebieden met relatief weinig waterplanten, boven grind- of zandbodems, vaak in de nabijheid van onderwater gelegen stammen.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren werden in 1982 gevangen door Heiko Bleher en verspreid in de aquariumhandel in 1983.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1985) Three new rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya and Papua New Guinea. Revue française d'Aquariologie 12 (2): 53-62.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange