Melanotaenia lakamora

Allen en Renyaan, 1996

 

Melanotaenia lakamora [Lake Lakamora] - © foto: Gunther Schmida

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia lakamora is een zeer aantrekkelijke regenboogvis. De lichaamskleur van volwassen mannen is gewoonlijk mauve, behalve een zilverachtig wit op de borst en de onderste helft van de kop. Vier zijdelingse rijen schubben zijn afgescheiden door helderoranje strepen. Ze vertonen over het midden een brede, zwarte tot donkerblauwe streep, die het meest intens is van het oog tot de buikvin en op de staartwortel. Deze streep is aan de voorkant één rij schubben breed en omvat aan de achterkant twee rijen schubben. De schubben van het lichaam hebben smalle donkere randen, het meest duidelijk op de onderste lichaamshelft, met name boven de anaalvin waar diverse zigzaglijnen kunnen verschijnen.

De rug- en anaalvinnen zijn helder rood. De buikvinnen zijn enigszins oranje tot doorschijnend, terwijl de staart- en de borstvinnen voornamelijk doorschijnend zijn. Vrouwelijke exemplaren uit het Lake Lakamora zijn bronskleurig op de bovenste lichaamshelft en vuilwit van onderen, met een zwarte middelste lengtestreep van ongeveer 1-2 schubben breed. Ze hebben smalle oranje strepen langs de bovenste en onderste rand van de middelste lengtestreep. De vinnen zijn kleurloos tot doorschijnend, behalve de tweede rugvin en de anaalvin, die een bleekoranje kleurpatroon kunnen hebben. De mannetjes groeien uit tot rond 6 cm en ze zijn eenvoudig van de vrouwtjes te onderscheiden door hun meer heldere kleuren en langere en meer verlengde rugvinstralen. Gedurende het kuitschieten worden mannetjes dieprood met een helwitte streep over het voorhoofd. Een mannelijk exemplaar dat door Gerry Allen in het Aiwaso-meer was gevangen, wat bleek mauve op de bovenste lichaamshelft en zilverwit aan de onderkant met gouden randjes aan de schubben.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia lakamora zijn gevangen in Lake Lakamora en Lake Aiwaso in de het afgelegen zuidelijke deel van West-Papoea, direct oostelijk van het Bomberai-schiereiland en ongeveer 50 km ten oosten van de zeehaven Kaimana. De meren zijn omgeven door steile beboste heuvels en iets inlands van de Triton Baai gelegen. Er zijn drie hoofdmeren: Lake Kamakawaiar, Lake Lakamora en Lake Aiwaso, gezamenlijk bekend als de Tritonmeren. Lake Aiwaso is enigszins cirkelvormig met een doorsnee van ongeveer 2,5 km en ligt enkele honderden meters verwijderd van het Lake Lakamora. Het wordt daarvan gescheiden door een honderd meter hoge heuvelkam. Lake Lakamora is ongeveer 6 tot 7 km lang en 1 tot 3 km breed.

 

Melanotaenia lakamora [Lake Aiwaso] - © foto: Gerald Allen

 

Opmerkingen

Deze soort is ‘lakamora’ genoemd, naar Lake Lakamora, de typelocatie. Levende exemplaren zijn hier in 1995 door Heiko Bleher voor de aquariumhobby verzameld.

 

Literatuur

- Allen, G. R. en S. J. Renyaan (1996). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from the Triton Lakes, Irian Jaya, New Guinea. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 2 (2): 13-24.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian Tappin
Vertaling: Bert Evers