Melanotaenia misoolensis

Allen, 1982

 

Melanotaenia misoolensis - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia misoolensis is nauw verwant aan Melanotaenia catherinae, maar verschilt met die soort door het kleurenpatroon en een groter aantal zachte anaalvinstralen. Melanotaenia misoolensis heeft meestal 22 tot 25 stralen, vergeleken met de 19 tot 21 stralen bij Melanotaenia catherinae. Volwassen mannetjes zijn blauw met een bronzen of gouden glans en zilverachtig wit op de onderste helft. Het bovenste deel van de achterkant en de flanken vertoont vaak een bronzen of gouden glans en er loopt een serie smalle oranje lijnen over de flanken tussen elke horizontale rij schubben. Er is ook een vage middenstreep die loopt van de bovenste hoek van het kieuwdeksel naar het midden van de aanzet van de staartvin, vaak bestaand uit vlekken. De vinnen zijn doorschijnend tot lichtgeel. Mannetjes groeien tot een lengte van ongeveer 6 cm en zijn meestal hoger dan vrouwen.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia misoolensis is momenteel alleen bekend van Misool Island dat direct ten westen van het vasteland van West-Papoea ligt. De vissen werden verzameld in helder, matig snelstromend water in het regenwoud. Misool Island is een van de vier grote eilanden van de Raja Ampat. De oppervlakte is 2034 km2. De andere belangrijke eilanden in de archipel zijn Salawati, Batanta en Waigeo.

 

Melanotaenia misoolensis - © foto: Christophe Mailliet

 

Opmerkingen

In oktober 1948 verzamelde een Nederlander met de naam Maurits Anne Lieftinck een aantal regenboogvissen uit een zijrivier van Wai Tama River in de buurt van Fakal Village op Misool Island. De collectie bleef echter onbestudeerd in het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam in Nederland tot ze officieel beschreven werden door Gerald R. Allen in 1982. De soort is Melanotaenia misoolensis genoemd als verwijzing naar de typelocatie. Levende exemplaren werden verzameld voor de aquariumhobby door Heiko Bleher in 2001.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1982). A new species of freshwater rainbowfish (Melanotaeniidae) from Misool Island, Indonesia. Records of the Western Australian Museum. 10(2): 105-109.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange