Melanotaenia monticola

Allen, 1980

 

Melanotaenia monticola - © foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia monticola heeft een lilablauwe tot groene gloed over het lichaam dat vervaagt tot een zilverachtig wit op de borst en buik. De schubben zijn koperkleurig omzoomd. De vis heeft een zeer prominente zwarte middenstreep die zich uitstrekt van het oog tot de basis van de staartvin. Vrouwtjes zijn eveneens gekleurd, maar lang niet zo helder. Bij het paaien wordt de kleur van de mannetjes intenser. Het bovenste deel van het hoofd en het lichaam worden erg donker en een kleurige oranje nekband flitst boven op zijn kop aan en uit. Zij kunnen een maximale grootte bereiken van 10 cm.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia monticola wordt gevonden in een relatief klein gebied van de zuidelijke hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea tussen Mendi en Lake Kutubu. Exemplaren zijn verzameld uit kleine bovenloop zijrivieren in het stroomgebied van Purari River, inclusief Omei Creek, een zijrivier van Ka River, 15 km ten zuiden van Mendi. Ook werden ze gevangen in beken in de buurt van Pimaga (ongeveer 13 km ten zuidoosten van Lake Kutubu). De vissen bewonen over het algemeen langzaamstromende delen van snelstromende beekjes. Ze zijn meestal te vinden langs met gras begroeide oevers of rond waterplanten, onder water gelegen stammen en takken. De watertemperatuur die in hun natuurlijke habitat is opgetekend is 18 °C met een pH van 7,6. Er is echter bekend dat de temperatuuren kunnen dalen tot 16 °C.

 

Opmerkingen

Melanotaenia monticola werd voor het eerst gevangen in september 1979 door Gerald Allen en Brian Parkinson in Omei Creek. Allen gaf de soort de wetenschappelijke naam van ‘monticola’ (bergbewoners) als verwijzing naar het bergachtige terrein van de typelocatie. Levende exemplaren werden verzameld door Barry Crockford uit Omei Creek en ingevoerd in de Australische hobby in 1983. Tijdens het midden van de jaren 1990 werden eieren verzameld uit een kleine beek in de buurt van Lake Kutubu en teruggebracht naar Australië, waar ze vervolgens werden uitgebroed, gehouden en verspreid in de hobby. Dit is een weer een regenboogvis die al lange tijd in de aquariumhobby wordt gehouden, maar die nooit op grote schaal beschikbaar is.

 

Melanotaenia monticola - © foto: Neil Armstrong

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1980). Two new species of freshwater rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea. Revue française d'Aquariologie 7 (2): 43-50. Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: J. de Lange