Melanotaenia papuae

Allen, 1981

 

Melanotaenia papuae - © Foto: Hristo Hristov

 

Soortbeschrijving

De grondkleur van Melanotaenia papuae is olijfgroen boven de middenstreep en zilverwit eronder. Een duidelijke rode punt is meestal zichtbaar op het bovenste deel van het kieuwdeksel. Verder zijn er duidelijke zwarte lijnen boven en onder de middenstreep te zien, die ook nog enigszins zichtbaar zijn op het onderste deel van het lichaam. Op het achterlichaam worden deze zwarte strepen rood- en paarsachtig bij de mannen en geel tot bleekoranje bij de vrouwen. De kleuren en de tekening van de vrouwen zijn over het algemeen minder fel dan die van de mannen. De vis is genoemd naar zijn vindplaats, nl. Papua, het zuidelijke gedeelte van Papua-Nieuw-Guinea. De vis bereikt een maximum grootte van 8 cm, maar meestal tot zo’n 6 cm.

 

Verspreiding en leefgebied

Het volledige verspreidingsgebied van deze vis blijft onzeker. De meeste vissen werd gevangen binnen een straal van 35 km rondom Port Moresby, Papua-Nieuw-Guinea. Ze worden meestal gevonden in het regenwoud en in zoetwaterstroompjes bij de kust, waar ze vaak tezamen leven met Melanotaenia goldiei. Watertemperatuur in deze vindplaatsen was 25-33 °C met een pH van 7,3 tot 7,8.

 

Opmerkingen

Melanotaenia papuae was één van de eerste regenboogvissen uit Nieuw-Guinea die in de aquariumhobby terechtkwamen. In Australië waren ze verkrijgbaar vanaf 1961. Ian Munroe beschreef enkele exemplaren van Port Moresby als paratypes van Melanotaenia sexlineata in “Additions to the fish fauna of New Guinea”. Er onstond echter enige verwarring over de juiste identificatie toen onder Munroe’s paratypes enkele exemplaren later werden geïdentificeerd als Melanotaenia papua door Gerry Allen in 1981.

Melanotaenia papuae werd gevangen in zijrivieren van de Laloki, Brown en Goldie Rivers in 1970 en 1971. Gerald Allen en Brian Parkinson vingen ongeveer 30 levende exemplaren in 1978 uit een kleine beek bij Mount Diamond, ongeveer 25 kilometer ten westen van Port Moresby. Er werden ook vissen gevangen uit de zijrivieren van de Laloki River in 1981. Een deel van deze vissen werd naar Australië gebracht en daarvan werden weer exemplaren in de hobby verspreid. Toentertijd was het een populaire soort, maar tegenwoordig zijn ze wat in de vergetelheid geraakt en worden ze nog zelden gezien.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1981). The "maccullochi species group" of rainbowfishes (Melanotaeniidae) with the description of Melanotaenia papuae, new species. Revue française d'Aquariologie 8 (2): 47-56.

- Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Berra, T.M., R. Moore and L.F. Reynolds (1975) The Freshwater Fishes of the Laloki River System of New Guinea. Copeia 2: 316-326.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian Tappin
Vertaling: Hans Booij