Melanotaenia parkinsoni

Allen, 1980

 

Melanotaenia parkinsoni – © foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia parkinsoni heeft een zilveren grondkleur met een rose borstpartij en smalle, oranje strepen tussen de rijen schubben. De vinnen van volwassen mannen zijn helder oranje met donkere randen. Volwassen mannen zijn een magnifiek gezicht en hebben over het algemeen een onregelmatig vlekkerig oranje kleur op het achterlichaam, waardoor ze er een beetje “klodderig” uitzien. De vrouwen zijn meer vlak gekleurd.

Sommige mannen ontwikkelen lange rug- en aarsvinnen met een gerafeld uiterlijk. Er bestaat ook een kleurvariant met helder gele strepen en vlekken in plaats van oranje. Soms smelten de strepen en vlekken samen tot één groot kleurvlak, dat het gehele achterlichaam beslaat. De vis kan een maximumgrootte bereiken van 15 cm, maar wordt meestal iets minder dan 12 cm groot.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia parkinsoni werd het eerst verzameld in oktober 1978 door Gerry Allen. De vissen werden gevangen langs de zuidkust van oostelijk Papua-Nieuw-Guinea tussen de Kemp River en Milne Bay. Ze werden gevangen in enkele verspreide lokaties, maar zijn in alle waarschijnlijkheid wijdverspreid in dit gebied. Gerry Allen ving exemplaren uit twee kleine zijrivieren van de Kemp Welsh River – enigszins landinwaarts en ongeveer 75 km ten zuidoosten van Port Moresby – en uit een kleine beek ongeveer 3 km ten westen van Alotau op het uiterste puntje van het vasteland van Papua-Nieuw-Guinea.

De meeste van de originele exemplaren zijn gevangen uit een kleine beek die grootendeels drooggevallen was met hier en daar een geïsoleerde plas water. De beek lag in graslanden met af en toe stukken regenwoud direct langs het water. De gemeten temperatuur van deze leefgebieden was 27-30 °C met een pH-bereik van 7,6 tot 7,8.

 

Melanotaenia parkinsoni – © foto: Neil Armstrong

 

Opmerkingen

De vis werd vernoemd naar Brian Parkinson, die regelmatig met Gerry Allen meereisde op zijn vele reizen door Papua-Nieuw-Guinea. Levende exemplaren werden in 1978 naar Australië gebracht door Gerald Allen en vandaaruit verspreid in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1980). Two new species of freshwater rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea. Revue française d'Aquariologie 7(2): 43-50.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Hans Booij