Melanotaenia pimaensis

Allen, 1981

Melanotaenia pimaensis - © foto: Gerald Allen

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia pimaensis heeft een olijfkleurig tot bruine lichaamskleur op de rug; zilverachtig blauw op de zijden met smalle oranje strepen tussen elke rij schubben. Volwassen exemplaren hebben een opvallende zwartkleurige middenstreep. De vis kan een maximum lengte bereiken van negen centimeter, maar gewoonlijk minder dan zes centimeter.

 

Verspreiding en leefgebied

Voor het eerst ontdekt in 1980 in de Pima River (Oima River op sommige kaaren) bij de splitsing met de Tua River, het stroomgebied van de Purari River, Papoea-Nieuw-Guinea. In 1991 werden ze ook gevangen in de Pio River. Ze werden gevangen in kleine, langzaam stromende nevenstromen in ondiep water van minder dan een meter. De stromen waren relatief open en blootgesteld aan het zonlicht, maar in sommige gebieden begrensd door regenwoud. Een pH van 7,8 werd vastgesteld. Ongeveer de helft van de exemplaren werd gevangen in gemiddeld stromend troebel water en de rest in een kristalheldere opstuwing met minimale stroming. Een stroom werd bewoond door een Craterocephalus en een andere regenboogvis, Chilatherina campsi.

 

Opmerkingen

De naam "pimaensis" verwijst naar de Pima River typelocaliteit. Deze soort werd voor het eerst gevangen door Brian Parkinson en Gerald Allen in 1980. Levende exemplaren werden gevangen en overgebracht naar Australië, maar ze konden zich niet handhaven in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G. R. (1981). Central highland rainbows from Papua New Guinea, with descriptions of two new species (Melanotaeniidae). Tropical Fish Hobbyist 29 (5): 20-33, 68-81.

- Allen G. R. (1995). Rainbowfishes in Nature and in the Aquarium. (Tetra-Verlag: Germany.)

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Eric van de Meerakker