Melanotaenia praecox

Weber en de Beaufort, 1922

 

Melanotaenia praecox - © foto: Hristo Hristov

 

Soortbeschrijving

Melanotaenia praecox is helder neonblauw met rode rug-, aars- en staartvinnen. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van acht centimeter, maar gewoonlijk minder dan zes centimeter standaardlengte. Heiko Bleher meldde in Aqua Geõgraphia: “… mannetjes hebben roodgerande vinnen terwijl de vinnen van vrouwtjes zuiver geel zijn.” Mijn originele vrouwtjes hadden echter rode vinnen en volgende generaties brachten vrouwtjes met rode vinnen voort, alhoewel ze er soms zwak oranje kunnen uitzien. Er zijn echter aquariumstammen die vrouwtjes met gele vinnen hebben. Een andere kleurvariëteit werd in 1998 gevonden en heeft een rode streep tussen elke rij schubben.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia praecox werd voor de eerste keer gevangen door de Nederlandse naturalist W.C. van Heurn in 1910 in een zijrivier van de Mamberamo River in West-Papoea. Ze zijn gevangen in de stroomgebieden van de Mamberamo en Wapoga River. Hun voorkomen was alleen bekend van twee kleine localiteiten in de buurt van de landingsstrips bij Dabra en Iritoi aan de rand van de Mamberamo Plains. In 1998 werden ze ook gevonden in kleine kreken en moerasssige poelen bij Siewa, in het stroomgebied van de Tirawiwa River, een afgelegen gebied van Noordwest-Papoea ongeveer tweehonderd kilometer westelijk van het Mamberamo River afwateringsgebied. Deze exemplaren verschillen van de vertegenwoordigers van Mamberamo doordat ze een rode streep hebben tussen elke rij schubben en doordat mannetjes niet zo’n hoog lichaam krijgen.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren werden voor het eerst meegebracht voor de aquariumhobby door Charles Nishihira rond 1991. Heiko Bleher ving meer exemplaren in 1993. Deze werden gekweekt en verdeeld in de aquariumhobby.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Allen, G. R. and S. Renyaan (2000). Fishes of the Wapoga River System. In: A. L. Mack and L. E. Alonso (eds.) A Biological Assessment of the Wapoga River Area of Northwestern West Papua, Indonesia. RAP Bulletin of Biological Assessment 14, Conservation International, Washington, DC. pp 47-53, 101-112.

- Weber, M. and L. F. de Beaufort (1922). The fishes of the Indo-Australian Archipelago.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Eric van de Meerakker