Melanotaenia rubrostriata

Ramsay en Ogilby, 1886

 

Melanotaenia rubrostriata - © foto: Gunther Schmida

 

Soortbeschrijving

De lichaamskleur van Melanotaenia rubrostriata heeft als basis een bleek blauwachtig-groene kleur, verlopend naar wit op de onderkant. Elke horizontale rij schubben is gescheiden van de volgende door een smalle oranje tot roze streep. De membranen tussen de stralen van de tweede rugvin en aarsvin zijn rood. Niet gemakkelijk te onderscheiden van Melanotaenia splendida inornata. De voornaamste verschillen zijn de hoogte van het lichaam, het aantal vinstralen en het kleurpatroon, dat variabel is afhankelijk van de vindplaats en watersamenstelling. Melanotaenia rubrostriata kan een maximale lengte (totale lengte) bereiken van 16 cm, maar gewoonlijk minder dan 12 cm, met een lichaamshoogte van 6 tot 8 cm. Mannetjes zijn helderder gekleurd, groter en hebben een veel hoger lichaam dan vrouwtjes.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia rubrostriata werd voor het eerst gevangen in de tachtiger jaren van de negentiende eeuw in de Strickland River, Papoea-Nieuw-Guinea. Ze zijn wijdverspreid in zuidelijk Nieuw-Guinea tussen Etna Bay in West-Papoea en de Central Province van Papoea-Nieuw-Guinea. De Kikori River was de vorige oostelijke grens van hun verspreiding, maar recente waarnemingen geven aan dat ze verder verspreid zijn; ze zijn gevangen in de Sapoi River in het Lakekamu Basin. Het Lakekamu Basin beslaat 2500 vierkante kilometer van ongerept laagland-regenwoud, in het oosten, westen en noorden omgeven door bergen. Het noordelijke bergachtige gedeelte ligt in Morobe Province terwijl het lagere deel is verdeeld over twee provincies, de westelijke helft hoort bij Central Province; de oostelijke helft is deel van de Gulf Province. Het afwateringsgebied van de Sapoi River ligt ongeveer 150 kilometer noordwestelijk van Port Moresby. Ze zijn ook gevonden op de Aru-eilanden.

Melanotaenia rubrostriata bewoont zoetwater-kreken en rivieren langs kustgebieden in het laagland. Ze worden gewoonlijk gevonden rond vegetatie, verzonken stammen of takken. De waargenomen temperatuur in hun natuurlijke leefgebieden varieert van 24 tot 30 °C met een pH van 5,6 tot 7,5.

Op dit moment bekende vindplaatsen: Fly River, Lakekamu River, Sapoi River, Laloki River, Timika, Bensbach River, Etna Bay, Aru Islands, Daru Island, Aramia River, Ok Tedi River en Kemp Welsh River.

 

Melanotaenia rubrostriata (wildvang) - © foto: Neil Armstrong

 

Opmerkingen

Melanotaenia rubrostriata was een van de eerste regenboogvissen uit Nieuw-Guinea die in de aquariumhobby werd geïntroduceerd. Ze verschenen rond 1959 voor het eerst in de Australische hobby. Levende exemplaren werden ook gevangen door Gerald Allen in de periode van 1978 tot 1982. Ik kreeg mijn eerste exemplaren in 1979 (Kemp Welsh River) en onderhield een kleine populatie tot 1983. Dit was een van de regenboogvissen die uit de gratie raakte bij de hobbyïsten toen een aantal nieuwe soorten arriveerde uit Nieuw-Guinea, en veel van de stammen in gevangenschap zijn verdwenen.

 

Literatuur

- Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Ramsay, E. P. and J. D. Ogilby (1886). A contribution to the knowledge of the fish-fauna of New Guinea. Proceedings of the Linnean Society of New South Wales (Series 2) Volume 1: 8-20.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Eric van de Meerakker