Melanotaenia synergos

Allen en Unmack, 2008

 

Melanotaenia synergos - © foto: Gunther Schmida

 

Soortbeschrijving

Volwassen mannetjes hebben een blauwachtige (turkooizen) weerschijn boven een meestal onderbroken middenstreep aan een witachtige buikstreek. Ze hebben een gouden (geelachtige) weerschijn boven en onder de middenstreep bij de staartwortel. De tweede rugvin en de aarsvin hebben een zilvergrijsblauwe kleur. Vrouwtjes zijn gelijksoortig gekleurd maar niet zo intens en hun rug- en aarsvinnen zijn ongekleurd. Ze lijken in kleur en lichaamsvorm sterk op Melanotaenia catherinae en kunnen gemakkelijk met deze soort worden verward. De twee soorten delen gelijksoortige meristische en morfologische kenmerken alsmede overeenkomsten in het algemene kleurpatroon. Ze verschillen echter in aantallen vinstralen van de borstvinnen en laterale schubben. Ze vertonen ook kleine verschillen in kleurpatroon voor wat betreft de middenstreep, die meestal smaller is bij Melanotaenia synergos. Deze beslaat anderhalve rij schubben voor het grootste deel van de lengte tegen twee tot drie rijen schubben bij Melanotaenia catherinae. Deze soort moet niet worden verward met Melanotaenia batanta, een andere regenboogvis die wordt gevonden op Batanta Island.

Mannetjes verschillen van vrouwtjes door hun helderder kleuren en langere en meer verlengde vinstralen. Mannetjes groeien tot een lengte van ongeveer 10 tot 12 cm en een lichaamshoogte van 3,5 tot 4 cm en zijn gewoonlijk veel groter en hoger dan vrouwtjes. De soort lijkt tamelijk tolerant voor pas uitgekomen jonge vissen in het aquarium.

 

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia synergos is momenteel alleen bekend van Batanta Island, dat direct ten westen ligt van het vasteland van West-Papoea. Batanta is een klein eiland van ongeveer 50 km lang en 30 tot 35 km breed en huisvest drie verschillende soorten regenboogvissen. Een groot deel van het eiland is bedekt met dicht regenwoud. Ze worden vooral gevonden rondom verzonken stammen of takken in heldere beken in het regenwoud, bij watertemperaturen van 18 tot 28 °C. Hun natuurlijke omgeving wordt beïnvloed door seizoenswisselingen waarbij watertemperatuur, pH en hardheid sterk variëren.

 

Opmerkingen

Deze soort werd voor het eerst gevangen in 1992 door Heiko Bleher toen hij de zoete wateren van Batanta Island doorzocht. Gerry Allen identificeerde de soort voorlopig als Melanotaenia misoolensis, die hij in 1982 had beschreven aan de hand van een verzameling uit het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam in Nederland. Het bleek echter dat het een onbeschreven soort was.

 

Literatuur

- Allen, G.R. & Unmack, P.J. (2008): A new species of rainbowfish (Melanotaeniidae: Melanotaenia), from Batanta Island, western New Guinea. Aqua International Journal of Ichthyology, 13 (3-4): 109-120.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Eric van de Meerakker