Pseudomugil paskai

Allen en Ivantsoff, 1986

 

Pseudomugil paskai - © foto: Neil Armstrong

 

Soortbeschrijving

Pseudomugil paskai is een kleine, slankgebouwde soort, gewoonlijk niet groter dan 35 mm, met twee rugvinnen, zeer dicht bij elkaar, waarvan de eerste veel kleiner is dan de tweede. Mannetjes hebben een halfdoorschijnende lichaamskleur die aan de buikzijde blauwachtig is en geelachtig boven de zijlijn, met donkere randen aan de schubben. De vinnen zijn doorgaans doorschijnend met witte of gele zomen en verspreide ovale zwarte stippen. De uiteinden van de staartvin hebben witte, gele of roodachtige punten. De buikvinnen zijn geelachtig met verlengde achterste vinstralen. Vrouwtjes hebben geen stippen op hun vinnen en vertonen de kleuren van de mannetjes niet.

 

Verspreiding en leefomgeving

Pseudomugil paskai is het eerst ontdekt door David Balloch en Gerald Allen in 1983. Ze lijken erg op Pseudomugil gertrudae, maar wijken daarvan af in kleur en vorm van de vinnen. Ze zijn alleen bekend van enkele locaties tussen Etna Bay en het Fly Riversysteem in Nieuw-Guinea. Ze zijn echter vermoedelijk wijdverbreid in stroompjes aan de kust over een groot deel van zuidelijk Nieuw-Guinea. Het zijn beekbewoners en ze bevolken langzaamstromende, modderige of theekleurige regenwoudstroompjes. Meestal zijn er overvloedig waterplanten aanwezig. De bandbreedtes van pH en temperatuur die werden waargenomen op de vangstlocatie waren 6,0-6,5 en 25-26 °C.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren zijn in 1983 gevangen door Gerald Allen en mee terug genomen naar Australië, maar dee vissen slaagden er niet in een plaats in de hobby te verwerven. Inmiddels zijn echter andere levende bestanden verzameld en kleine populaties zijn nu gevestigd in de internationale hobby. In 1996 zijn vanuit Europa eieren naar Australië geëxporteerd, maar opnieuw lukte het niet een vaste plek in de Australische hobby te behouden.

 

Literatuur

- Allen, G. R. en W. Ivantsoff (1986) Deux nouvelles espèces de blue-eyes (Pseudomugil: Melanotaeniidae) de Nouvelle-Guinée. Revue française d'Aquariologie 12 (3): 85-88.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Allen G. R. (1995) Rainbowfishes in Nature and in the Aquarium. (Tetra-Verlag: Germany)

- Allen, G. R., K. Hortle en S. Renyaan (2000) Freshwater Fishes of the Timika Region, New Guinea. P.T. Freeport Indonesia, Timika, Indonesia.

Crockford, B. (1998) Pseudomugil paskai. Fishes of Sahul 12(2): 561-562.

 

Bron: Home of the Rainbowfish
Auteur: Adrian Tappin
Vertaling: Bert Evers