Pseudomugil reticulatus

Allen en Ivantsoff, 1986

 

Pseudomugil reticulatus - © foto: Arsène Schneider

 

Soortbeschrijving

Pseudomugil reticulatus is een kleine soort, slank van bouw en zijdelings samengedrukt en groeit uit tot een lengte van rond 3 á 4 cm. De vis heeft een blauw-groen doorschijnend lichaam, met een zilveren kleur rond buik en zwemblaas. De bovenste helft van de eerste rugvin en de achterste helft van de tweede rugvin en de rand van de anaalvin zijn baksteenrood. De lichaamsomtrek achter de tweede rugvin en de anaalvin is afgezet met een gelijkend rood. De bovenste en onderste delen van de staartvin zijn ook rood. De kop is enigszins rood getint, de buikvinnen zijn roze. De ogen zijn intens blauw. De randen van sommige schubben op het achterlijf zijn zwart omrand. Vrouwtjes zijn gelijkend van kleur. Oppervlakkig lijken ze op het roodvin blauwoogje, Scaturiginichthys vermeilipinnis.

 

Verspreiding en leefgebied

Momenteel zijn ze bekend uit het gebied rond de Ajamaru-meren in het Vogelkop-schiereiland in Irian Jaya. Eerdere meldingen van deze soort van elders in Nieuw-Guinea zijn niet correct. Ze zijn ongeveer twee kilometer ten oosten van de Ajamaru-meren in het binnenland van het Vogelkop-schiereiland verzameld. De meren zijn gelegen in het stroomgebied van de Ajamaru River die uitstroomt in de Kais River, uiteindelijk uitmondend in de Ceramzee in het Zuiden. Het leefgebied is variabel en bestaat uit relatief helder, ondiep water met overvloedige vegetatie. De meren en stroompjes zijn alkalisch met een pH die altijd iets boven neutraal ligt (7,1 tot 7,6). De watertemperatuur is ongeveer 26 tot 27°C. De vis komt samen voor met Melanotaenia boesemani.

 

Opmerkingen

Levende exemplaren zijn verzameld door Heiko Bleher in 1998 en Charles Nishihira in 2004. Ze zijn evenwel niet eenvoudig te verkrijgen in de aquariumhandel, omdat ze voornamelijk gehouden worden door een kleine groep aquarianen die in regenboogvissen geïnteresseerd zijn.

 

Pseudomugil reticulatus - © foto: Arsène Schneider

 

Literatuur

- Allen, G. R. en W. Ivantsoff (1986) Deux nouvelles espèces de blue-eyes (Pseudomugil: Melanotaeniidae) de Nouvelle-Guinée. Revue française d'Aquariologie 12 (3): 85-88.

- Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

- Allen, G. R., K. Hortle en S. Renyaan (2000). Freshwater Fishes of the Timika Region, New Guinea. P.T. Freeport Indonesia, Timika, Indonesia.

- Ivantsoff, W., Aarn, Shepherd, M.A. en G.R. Allen (1997). Pseudomugil reticulatus (Pisces: Pseudomugilidae), a review of the species described from a single specimen from Vogelkop Peninsula, Irian Jaya, with further evaluation of the systematics of Atherinoidea. Aqua Journal of Ichthyology and Aquatic Biology, 2(4):53-64.

- Saeed B., W. Ivantsoff, en G. R. Allen (1989) Taxonomic revision of the family Pseudomugilidae (Order Atheriniformes). Australian Journal of Marine and Freshwater Research 40: 719-787.

 

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur: Adrian Tappin

Vertaling: Bert Evers